Je hoort je eigen stem altijd als je praat en dat vinden de meeste mensen wel oké klinken. Maar wanneer wij een filmpje of spraakmemo van onszelf horen, schrikken wij ons rot. Hoe kan het dat wij onze eigen stem zo anders horen?
Dat wij onze eigen stem anders horen wanneer wij praten, komt omdat wij onze stem van twee kanten horen wanneer wij praten. Het stemgeluid dat van buitenaf naar het oor gaat en het stemgeluid dat via je nek en schedel naar het oor gaat. Wanneer je je eigen stem terug hoort dan hoor je alleen het eerste deel.
Dit vinden de meeste mensen minder mooi, omdat het stemgeluid dat via je nek en schedel bij je oor komt meer bas heeft wat warmte aan je stem geeft. Daarnaast vinden de meeste mensen hun stem niet mooi op een opname, omdat het anders is dan wat zij verwachten. Hierdoor schrikken mensen van hun eigen stem. Mensen die hun stem vaak terug horen, raken er aan gewend en vinden het niet meer raar om hun eigen stem te horen.
De medewerkers van Pricon zijn inmiddels allemaal eraan gewend om hun eigen stem terug te horen, omdat zij regelmatig hun eigen gesprekken analyseren. Dit doen zij om de kwaliteit van de gesprekken te verbeteren. Hierbij horen zij hun eigen stem en weten zij hoe hun stem via de telefoon overkomt.
Bron: Deniz Baskent, De Volkskrant